Jinekolojik kanserler arasında en sık görülen kanserdir. Rahim, içinde düzenli şekilde kalınlaşıp zamanı geldiğinde adet olarak dökülen ve endometrium olarak adlandırılan hücrelerden oluşur. Bu hücreler bazen değişikliğe uğrar ve anormal bir şekilde bölünerek çoğalabilirler. Bu durum rahim kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılır. Vajinal kanama ile bulgu verebildiği için, hastaların yaklaşık %70’i erken dönemde tanı alabilir.
Rahim Kanseri Nasıl Anlaşılır?
En sık belirti yoğun ve düzensiz vajinal kanamadır. Menopoz döneminde vajinal kanama yaşanması, rahim kanserinden şüphelendirmeli ve mutlaka araştırılmalıdır.
Rahim Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Rahim kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte; vücuttaki östrojen ve progesteron seviyesindeki değişiklikler rahim kanseri nedeni olabilmektedir. Östrojen ve progesteron seviyelerindeki dengesizlikten endometrium etkilenebilir ve rahim kanserine zemin hazırlayabilir.
Bazı kadınlar genetik yapısı ve yaşam şekli nedeni ile risk altındadır. Risk faktörleri;
İleri yaşta olmak
İlk adet yaşının erken olması ve çok geç yaşta menopoza girmek
Obezite
Şeker hastalığı
Doğum yapmamış olmak
Polikistik over sendromu ve adet döngüsünün çok geniş aralıklarla olması
Meme kanseri tedavisi amacıyla tamoksifen kullanımı
Ailede meme, barsak ve rahim kanseri öyküsü olması
Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Rahim kanseri tanısı, rahim içinden yani endometriumdan biyopsi yapılması ve patalojik inceleme ile konur.
Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler başta olmakla birlikte; kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi ve immün tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Rahim kanseri tedavisinde bazen bu yöntemlerin sadece biri bazen birden fazlası birleştirilerek uygulanmaktadır.
Endometrium kanserinin tedavisinde cerrahi temel tedavi yöntemidir. Rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar, tüpler ve lenf bezlerinin çıkarılması uygulanır. Cerrahi işlemlerin tamamı laparoskopik ve robotik olarak uygulanabilir.