Menopoz, ergenlik ve cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki östrojen üretimi azalır ve zamanla tamamen kesilir. Östrojen üretimi durduğu için adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.
Menopoz sözcüğü Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir. Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Yapılan çalışmalar Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Menopoz dönemi Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre üç döneme ayrılır:
Pre-menopoz: Menopoza geçiş sürecidir. Menopoza kadar süren iki ile sekiz yılı kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde, üreme hormonları olan östrojen ve progesteronun düzeyleri inişli ve çıkışlı olur. Âdet kanamalarınız düzensiz olmaya başlar. Perimenopoz süresi değişiklik gösterir. Bu bazen kırklı yaşlarda olur, bazen de otuzlu yaşların ortalarında olur.
Menopoz: En son âdet kanamasının görülmesidir.
Post-menopoz: Âdet kanamaları tamamen kesildikten sonra, 2 yıl boyunca menopoz şikâyetleri devam edebilir. Şikâyetlerin şiddeti ve sıklığı giderek azalır. Post-menopoz süreci sona erdiğinde ise kadın, vücudunda yaşadığı değişimlere tamamen uyum sağlamış durumdadır.
Menopoz Belirtileri:
Ateş basmaları, terlemeler
Unutkanlık
Konsantrasyon bozuklukları
Depresyon ve cinsel istek kaybı
Kemik yoğunluğunda azalma ve kemik ağrısı
Meme dokusu kaybı
Ciltte incelme
Vaginada kuruluk
Cinsel ilişkide ağrı ve yanma
Sık idrara çıkma - yetişememe
Adet düzensizlikleri ve nadiren aniden kesilme
Menopozda Neler Yapmalı?
Sağlıklı-dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, yağlı-şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Menopozal dönemde günlük kalori ihtiyacı azaldığından kilo almaya yatkınlık vardır. Kalsiyumdan zengin beslenme kemik erimesininin görülmesini azaltacaktır.
Düzenli egzersizler yapılması yüksek kan lipit düzeyleri, kemik erimesi, sıcak basmaları üzerine olumlu etkileri olacaktır.
Kalp hastalıkları, kanser gibi birçok hastalıktan uzak durmak için sigara bırakılmalıdır.
Düzenli jinekolojik muayeneler aksatılmamalıdır. Pap smear testi, meme ve kemik kontrollerini yapılmalıdır.
Hormon tedavisi ve alternatif tedaviler hakkında hekim görüşü alınmalıdır.
Menopozda Hormon Tedavisi
Günümüzde menopozda hormon bütün kadınlara verilmemektedir.
Kozmetik kaygıları olan,
Osteoporoz eğilimi olan,
Kalp hastalığı riski olan
Ateş basma şikayeti olan
Cinsel ilişkide problem yaşayan
Erken menopoza giren
kadınlara hormon tedavisi verilmektedir.
Tedavi hastanın durumuna ve beklentilerine göre kişiselleştirilerek verilmektedir. Menopozda hormon kullanımından önce temel tetkikler yapılmaktadır.
Menopoz, Menopoz Belirtileri, Menopoz Tedavisi, Kocaeli Menopoz Tedavisi