İdrar kaçırma, kişinin kontrolü dışında oluşan, sosyal ve hijyenik problem yaratan idrarı tutamama durumudur. Tüm kadınların yaklaşık yarısı, ömrü boyunca idrar kaçırma problemi yaşayacaktır.
İdrar kaçırması, yaşlanmayla beraber gelen doğal bir olay değildir. Birçok kadın idrar kaçırma şikayeti için belki de çözümü olmadığını düşündüğünden yardım almak yerine katlanmayı tercih eder. Her yaş grubuna ve hasta özelliklerine göre idrar kaçırmasını tamamen giderecek veya en azından azaltacak tedavi seçenekleri mevcuttur.
İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
Yaş. İleri yaştaki kadınlarda risk artar.
Gebelik. Normal doğum yapan kadınlarda daha fazla görülür.
Menopoz. Menopoz döneminde risk artar.
Pelvik taban kaslarının zayıflığı.
Obezite
Sigara
Diyabet (şeker hastalığı) ve böbrek hastalığı gibi sitemik hastalıklar.
İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?
Stres tipi idrar kaçırma (SUİ): Hasta öksürüp aksırdığı, zorlandığı zaman istem dışı idrar kaçırmaktadır. Öksürme, hapşırma, egzersiz, ağır kaldırma sonrası karın içindeki, idrar kesesindeki basınç artar ve idrar torbasındaki kaslar bu artışa dayanamaz ve idrar kaçışı meydana gelir. İdrar tutmaya yardımcı kaslarda hasar sonucu ortaya çıkar.
Sıkışma tipi-urge idrar kaçırma: Aniden idrar yapma isteğinin gelmesi nedeniyle tuvalete yetişemeden idrar kaçırmadır. Nedeni, mesanenin idrarla dolarken istemsiz ve ani olarak kasılmasıdır.
İdrar Kaçırma Tedavisi
Hastanın şikayetleri hafifse ya da sıkışma tipi-urge idrar kaçırma varsa; ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilir ve hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Ameliyat dışı yöntemler ilaç, davranış tedavisi, fizik tedavi, peserler, Kegel egzersizleri ve botoks uygulamalarıdır.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedaviler, stres inkontinanslı hastalarda yüksek başarı oranlarına sahip tedavi seçenekleridir. Hasta seçimi ve doğru cerrahinin seçimi önemlidir. Cerrahi abdominal (karından), laparoskopik veya vajinal yolla uygulanabilmektedir. Günümüzde en etkili yöntemler vajinal yolla gerçekleştirilen cerrahi tekniklerdir. Son yıllarda idrar kaçırma ameliyatlarında önemli gelişmeler olmuş ve uzun dönem başarı oranı %90’ın üzerinde olan yeni ameliyat tipleri geliştirilmiştir. Bu ameliyatlar vajinal yoldan 1-2 santimetrelik çok küçük kesilerle ve kısa sürelerde yapılmaktadır. Hastaların hastanede kalma süreleri çok kısadır ve çok hızlı bir şekilde normal hayatlarına dönebilmektedirler.
İdrar Kaçırma; özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda çok sık görülen ve yaşam kalitelerini düşüren önemli bir sağlık sorunudur. Bu durum normal olarak kabul edilmemeli ve tedavisinin mümkün olduğu bilinmelidir.