Kadınlarda ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar her ay görülen düzenli kanamalar adet kanamaları olarak adlandırılır. Gebelik oluştuğunda adet kanamaları görülmez.
Adet kanamaları normal şartlarda ortalama 28 günde bir görülmektedir, 21 ile 35 gün aralığı normal olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda daha sık veya daha az aralıklı, daha çok veya daha az görülebilmektedir. Böyle durumlar adet düzenliği olarak tanımlanmaktadır.
Adet kanamasının başladığı gün adetin birinci günü olarak tanımlanır. Döngünün ilk yarısında seçilmiş yumurtalar arasından bir ya da iki yumurta olgunlaşıp daha belirgin hale gelir ve yumurtalıktan atılır (yumurtlama–ovulasyon). Bu süre her kadında farklılık gösterir.
Yumurtlama sonrası süre ortalama 14 gündür ve sonrasında hormon etkisiyle kalınlaşan rahim içi gebelik oluşmazsa dökülür. Bu döngüyü etkileyen her durum adet düzensizliğine neden olabilir.
Adet Düzensizliğinin Sebepleri Nelerdir?
Adet düzensizliğinin birçok nedeni vardır ve kişisel farklılık gösterir. Adet düzensizliğinin sık görülen sebeplerinden bir tanesi gebeliktir. Diğer önemli sebepler; hormonal değişimlerden kaynaklanan adet düzensizliği, menopoz, depresyon, sigara kullanımı, dış gebelik, yumurtalık kistleri, miyom, polip, rahim ve yumurtalık kanserleri, tiroit hormon bozuklukları ve endometrial hiperplazi olarak tanımlanan rahim duvarının kalınlaşması gibi pek çok farklı durumda görülebilir.
Kullanılan bazı medikal ve bitkisel ilaçlar ve ertesi gün hapları adet düzensizliğine yol açabilir. Kronik hastalıklar, ağır egzersiz, pıhtılaşma bozuklukları, hızlı kilo alıp verme, karaciğer ve böbrek hastalıkları, ani iklim ve çevre değişimleri de adet düzensizliğine yol açan sebepler arasında yer alır. Ayrıca dengesiz beslenme ve stres, adet siklusunu bozan başlıca etkenler arasında yer alır. Hormonal dengeyi bir anda altüst edebilen stres, adet düzensizliğine neden olan ve yaygın olarak görülen bir etkendir.
Özellikle poliskistik over sendromu olarak adlandırılan yumurtlama düzensizliği ile ilgili durumda da adet düzensizliği görülebilmektedir.
Adet düzensizliğine tüylenme artışı, sivilcelenme, ciltte yağlanma saçta dökülme gibi belirtiler de eklenebilir. Adet düzensizliğinin mevsim geçişleri, sıcak, soğuk, beslenme gibi organik sebepleri olacağı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açacak sebepleri de olabilmektedir, bu nedenle yıl içerisinde 2’den fazla düzensizlik yaşanması durumunda uzman bir jinekoloğa muayene olması gerekmektedir.
Adet Düzensizliği Hangi Jinekolojik Hastalıkların Habercisi Olabilir?
Adet düzensizliği;
Miyomlar,
Polipler,
Çikolata kisti hastalığı,
Adenomyozis,
Rahim ağzı kanseri, rahim duvarı kanseri, endometrium kanseri, yumurtalık kanseri gibi her türlü kadın hastalıkları kanserleri ve Hormonal düzensizliğe sebep olan her türlü sistemik hastalığın habercisi olabilir.